Rohlík servíruje Vánoce bez zbytečného shonu: tradiční jídla, hotová menu a jistota čerstvosti
Praha, 17. prosince 2025 – Vánoční nákupy na Rohlíku se i letos nesou ve znamení českých tradic. Zákazníci nejčastěji sahají po kaprovi, vánočkách, bramborovém salátu, cukroví a surovinách na pečení. Z dat je ale patrné, že se mění způsob, jakým lidé Vánoce připravují: chtějí mít na stole poctivé sváteční jídlo, ale bez front v obchodech a stresu na poslední chvíli.
„Vánoce mají být o společných chvílích, ne o maratonu příprav. Na Rohlíku vidíme, že zákazníci se nechtějí vzdát tradic – jen si k nim hledají jednodušší cestu. Proto posilujeme nabídku čerstvých surovin i pohodlnějších variant, které šetří čas a stres, ale neztrácí nic z kvality,“ říká Miroslava Vopatová, generální ředitelka Rohlik.cz
Nejviditelnější je tento posun u ryb. Zákazníci dlouhodobě upřednostňují praktičtější úpravy kapra a letos se očekává, že přibližně 60 % prodejů budou tvořit připravené filety a 40 % kapří půlky. V nabídce nechybí ani Třeboňský kapr, u kterého lidé oceňují původ a kvalitu, ale také stále častěji volí varianty, které výrazně zkracují čas strávený v kuchyni.
Rohlík zároveň nabízí řešení pro ty, kteří chtějí mít sváteční stůl hotový bez vaření. Roste značný zájem o hotové sety tradičního menu, a to jak z privátní značky Pappudia za dostupné ceny, tak z Rohlík Bistra, které nabízí hotová jídla z vyhlášených restaurací od předních českých šéfkuchařů. Vedle klasiky roste i poptávka po alternativách – veganské alternativy ryb letos zaznamenaly až desetinásobný nárůst prodejů.
Silné zůstávají i tradiční vánoční položky. Bramborového salátu prodá Rohlík ve vánočním týdnu čtyřnásobek běžného objemu, na Silvestra jsou jeho prodeje ještě dvojnásobné. Celkově zákazníci letos objednají přibližně 15 tun cukroví a 21 tun kapra. Roste také zájem o alkohol, dárkové koše i vánoční dekorace, jako jsou adventní věnce či vánoční hvězdy.
Cukroví tedy letos meziročně posiluje – v obratu o 10 % a v počtu kusů o 20 % oproti loňskému roku. Nabídku nově doplňuje cukroví z tradiční brněnské cukrárny U Čtyř mamlasů či Piti Piti Pavlova. Výrazně posiluje i kategorie vánoček a panettone, která roste o 53 % v obratu a +41,7 % v kusech. Zákazníci si letos můžou nově objednat vánočky od 420 Restaurant & Bakery nebo pekárny Eska. Navíc vánočku od Koláčkovy pekárny koupí zákazníci exkluzivně pouze na Rohlíku.
Největší objednávková špička přichází tradičně v posledních dnech před Vánoci kvůli maximální čerstvosti ryb, masa, pečiva a ovoce. Rohlík ji zaručuje díky nepřerušenému teplotnímu řetězci od skladu až ke dveřím zákazníka. Pokud by přesto něco nesplnilo očekávání, zákazníci mohou vrátit peníze jednoduše a bez složitého vysvětlování.